105879
Book
In basket
Historia polskiego smaku : kuchnia, stół, obyczaje / Maja i Jan Łozińscy ; wybór zdjęć Maja i Jan Łozińscy. - Wydanie II, zmienione. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2021. - 294, [2] strony : ilustracje, fotografie, faksymilia ; 21 cm.
Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.
Availability:
Wypożyczalnia dla dorosłych
There are copies available to loan: sygn. 39 [wyp. dorośli] (1 egz.)
Notes:
Bibliography, etc. note
Bibliografia na stronach 288-[295].
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again